2

Een menu uit de Griekse keuken

Al vanaf kleins af aan ging ik met mijn ouders, broer en zus bij elke feestelijke gelegenheid naar de Griek. Standaard werden mijn ouders verwelkomd met een glaasje Ouzo (en wij nu inmiddels ook ;-)). Vervolgens was het voor ons niet meer nodig om de menukaart te zien want ‘nummertje 50’ was vaste prik. Inmiddels is er wat meer variatie gekomen in de restaurants die we bezoeken. Maar hier for old time sake: nummertje 50 (althans mijn eigen versie hiervan).

“Sousouki met griekse aardappeltjes en salades & als nagerecht Griekse sinaasappelyogurt met gekarameliseerde noten en vers fruit voor 4 personen”

Een menu uit de Griekse keuken

De sousouki’s en tzatsiki kun je in de ochtend of de dag van te voren al voorbereiden. Zo hebben alle kruiden de kans om zich samen te voegen.

Recept: SousoukiSousouki

Wat heb je nodig? 500 g rundergehakt (van goede kwaliteit), 1 flinke el gyros kruiden, bosje verse peterselie (fijngesneden),  2 teentjes knoflook (geperst), 3 el paneermeel, 75 gram fetakaas, 1 ei.

Meng het gehakt in een schaal met de kruiden, 2 el paneermeel, de fetakaas, de knoflook en het ei. Verdeel het gehakt in 4 stukken en kneed deze in de vorm van een hamburger. Bedek de sousouki’s met de overgebleven el. paneelmeel. Laat de sousouki’s even rusten. Laat het vlees op kamertemperatuur komen en leg de sousouki’s op een hete gril (zonder olie). Draai de sousouki’s pas na een paar minuten om als de onderkant goed bruin is. Bak de sousouki nu aan de andere kant net zo lang tot het vlees gaar is.

Recept: Tzatziki
Tzatziki

Wat heb je nodig? 500 ml Griekse yoghurt (dikke yoghurt), 1 komkommer, 2 a 3 teentjes knoflook, 1 eetlepel dille, 1/2 citroen, olijfolie, peper en zout.

Was de komkommer. Snijd de beide kontje er af en rasp de komkommer (groffe reepjes) boven de zeef/fijne vergiet. Laat de komkommer goed uitlekken. Doe de yoghurt in een mengkom en knijp 2 a 3 teentjes knoflook boven de yoghurt uit. Voeg een eetlepel olijfolie toe. Strooi een eetlepel fijngesneden dille uit over het mengsel. Voeg tot slot het sap van een halve citroen toe en als laatste meng je de uitgelekte komkommer door het yoghurtmengsel. Meng het geheel tot een mooie massa. Voeg naar smaak zout en peper toe.  (de Tzatziki kun je het beste een paar uur van te voren maken zodat de smaken mooi samen kunnen komen).

Maak nu de aardappetjes.

Recept: Griekse aardappeltjes
Griekse aardappeltjes

Wat heb je nodig? 1 zak bakaardappeltjes, 4 fijngesneden zongedroogde tomaten, scheutje van de olie uit de pot zongedroogde tomaten,  2 el oregano kruiden, zout en peper.

Verwarm de hete luchtoven tot 225 gr. Alle ingredienten mengen behalve de zongedroogde tomaatjes. Wrijf de ovenschaal in met de olie en doe de ingredienten in de schaal. Schep alles goed door elkaar en plaats de schaal 30 minuten in de oven. Na 15 minuten de zongedroogde tomaatjes toevoegen, het geheel omschudden en weer in de oven plaatsen voor het laatste kwartier. Gedurende die tijd nog een aantal keren omscheppen.

Recept: Griekse salade
Griekse salade

Wat heb je nodig?  Tomaten, komkommer, olijven (ontpit), rode ui, feta kaas, oregano, snufje zout en zwarte peper, 1 el rode wijn-azijn, 2 el. olijfolie extra vierge, beetje citroensap.

Alle groenten + de kaas klein snijden en op smaak brengen met de kruiden en de olijfolie, rode wijn-azijn en de citroensap. (Voeg evt. een tl suiker aan het recept toe als het te scherp is)

Recept : Lachanosalata.
Lachanosalata

Wat heb je nodig? kleine witte kool, in reepjes, klein handje rozijnen,  1 Wortel, geraspt, 1 sap van een citroen, 1 dl olijfolie extra vierge, 1 zout, 1 versgemalen witte peper naar smaak, 1 el agave siroop of honing.

Meng alles in een kom samen tot één geheel.

Leg nu de Sousouki’s op de hete gril tot deze klaar zijn. SMAKELIJK ETEN! En voor het toetje hier nog een heerlijk recept voor een licht en gezond dessert!

Recept: Griekse sinaasappelyoghurt met gekarameliseerde noten & vers fruit

 Grieks dessert

Het recept voor dit Griekse toetje klik hier.

Rating: 9.7. From 7 votes.
Please wait...

Trackback from your site.

Welkom op Lekker & Gezellig! Een website waarop ik allerlei uitgeprobeerde recepten, decoratieve ideeën en gezellige to-do's die ik heb opgedaan verzamel. Neem een kijkje rond, doe alsof je thuis bent ;-) ! Liefs, Evelien
You might also like

Comments

  • Mieke

    Written on 17 mei 2014

    Ziet er geweldig uit.
    Wij houden ons aanbevolen om nummertje 50 op nummertje 25 te komen eten.

    No votes yet.
    Please wait...
    Beantwoorden
  • sabine

    Written on 9 mei 2013

    De sousouki is fantastisch lekker!!!! Een groot succes voor vrienden die komen eten ; )

    No votes yet.
    Please wait...
    Beantwoorden

Leave a Reply